Handige informatie over VvE-beheer
536
page-template-default,page,page-id-536,page-child,parent-pageid-7,bridge-core-1.0.5,qode-page-transition-enabled,ajax_updown_fade,page_not_loaded,,qode_grid_1200,qode-theme-ver-30.4.2,qode-theme-bridge,disabled_footer_bottom,qode_header_in_grid,wpb-js-composer js-comp-ver-7.6,vc_responsive,elementor-default,elementor-kit-1107
 

AA
U heeft al veel informatie kunnen vinden op onze website. Op deze pagina vindt u handige achtergrondinformatie zodat u een goed beeld kunt vormen over appartementsrecht, splitsingsakte en de verschillende modelreglementen.

Wat is appartementsrecht?

Als u een appartement koopt, koopt u eigenlijk een appartementsrecht. Het gebouw is gesplitst in appartementsrechten. Het appartementsrecht is het recht om uw privé-woning in het complex te gebruiken. Tegelijkertijd bent u samen met alle eigenaren in het complex eigenaar van de gemeenschappelijke gedeelten, zoals meestal het dak en de fundering.

Wat ontvangt u bij aankoop van een appartement?

Als u een appartement koopt, dan ontvangt u een eigendomsakte, de splitsingsakte en het splitsingsreglement. Het splitsingsreglement vermeldt de gemeenschappelijke gedeelten en beschrijft de gebruiks- en gedragsregels voor eigenaren onderling. Denk aan afspraken over hoe besluiten tot stand komen in de vergadering van eigenaars van de VvE. Kort gezegd beschrijft het splitsingsreglement hoe de VvE vergadert, met hoeveel stemmen een besluit in de VvE wordt goedgekeurd en aanvullende bepalingen over het gebruik, beheer en onderhoud van privégedeelten.

Wie is lid van de VvE?

Alle eigenaren zijn automatisch lid van de Vereniging van Eigenaars, de VvE. Om het complex te onderhouden is er geld nodig, dat bijeen wordt gebracht door de periodieke bijdrage die maandelijks betaald wordt. De hoogte van het bedrag geeft een indicatie van het al dan niet actief zijn van de VvE.

Wat is een eigendomsakte?

De eigendomsakte is uw bewijs van eigendom. Hierin staat wie de verkoper en koper zijn en voor welk bedrag het appartement is verkocht. Ook eventuele zakelijke rechten zoals het recht van overpad staan in de akte. In de splitsingsakte staat vastgesteld hoe het complex is opgedeeld (gesplitst): wat zijn de privé-gedeelten en wat zijn de gemeenschappelijke delen. En welk aandeel elke eigenaar moet bijdragen in de kosten voor het appartementencomplex.

De splitsingsakte

Bij de splitsingsakte hoort een splitsingstekening. Hierop staan de grenzen tussen de appartementen en de gemeenschappelijke ruimten. De splitsingsakte en –tekening zijn bij het Kadaster ingeschreven en voor iedereen in te zien. De VvE kan de splitsingsakte wijzigen. Hiervoor is 80 % van de stemmen in een VvE-vergadering nodig. Het kan zijn dat in de akte staat dat hier 100 % voor nodig is.

Modelreglement voor uw complex

De splitsingsakte wordt aangevuld door het modelreglement, waarin u veel leest over de rechten en plichten van alle eigenaars. Er zijn verschillende modelreglementen. Het is dus belangrijk om te weten welk modelreglement geldt voor uw complex.

Hieronder vindt u de verschillende modelreglementen: